Zorgkosten in het buitenland: wie vergoedt wat?
In geval van zorgkosten die in het buitenland gemaakt worden, zijn er mogelijk meer partijen die dekking bieden, namelijk de zorgverzekeraar en/of de reisverzekeraar. Dat betekent dat er wellicht twee verschillende verzekeringen zijn die (gedeeltelijk dezelfde) dekking bieden.
Let wel, het gaat hierbij om spoedeisende medische hulp. Om er nu voor te zorgen dat de claimafhandeling en vergoeding eerlijk verloopt, zijn hierover in een akkoord tussen zorg- en reisverzekeraars verschillende afspraken gemaakt. Dit akkoord noemt men het Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen.
Wie vergoedt wat?
Als u geneeskundige kosten maakt in het buitenland, kunt u twee partijen aanspreken: allereerst de zorgverzekeraar, via de basisverzekering (en eventueel aanvullende verzekering met buitenland dekking). En ten tweede: de reisverzekeraar, mits u een reisverzekering hebt met dekking voor geneeskundige kosten.
De partij die als eerste wordt aangesproken, onderneemt de nodige acties om hulpverlening in te schakelen en garanties af te geven aan zorgverleners/ziekenhuizen voor de zorgkosten die gemaakt zijn/worden.
De verzekeraar die als eerste wordt aangesproken wikkelt af
Nadat hulpverlening is ingeschakeld en de nodige administratie binnen is, zal de verzekeraar de claim van de verzekerde gaan afhandelen:
- Alle medische kosten die vallen onder de basisverzekering zullen door de zorgverzekeraar worden betaald (eigen risico zorg van toepassing)
- Alle medische kosten die enkel vallen onder de aanvullende verzekering zullen door de zorgverzekeraar worden betaald (eigen risico zorg niet van toepassing)
- Medische kosten die zowel onder de reisverzekering als de aanvullende verzekering vallen zullen voor de helft bij de andere verzekeraar worden verhaald
- Alle kosten die enkel onder de reisverzekering vallen zullen door de reisverzekeraar worden betaald.
Kosten die niet gedekt zijn (op geen van beide verzekeringen) zullen worden verhaald op de verzekerde.
Dubbele dekking
Uit het bovenstaande blijkt dat er dus sprake kán zijn van een dubbele dekking, maar dat is lang niet altijd zo. Ons advies is derhalve de buitenlanddekking op zowel de zorg- als de reisverzekering te behouden.
En tenslotte, hebt u een wintersportvakantie geboekt? Wintersport is niet altijd standaard gedekt op de reisverzekering dus controleer dat voor u op pad gaat en neem eventueel contact met ons op!