Wat als je backpackend de wereld over gaat?

Na je school of studie de wijde wereld in, op zoek naar avontuur en ervaringen voor het leven. Wie wil dat nou niet? Logisch dat backpacken razend populair is onder jongeren (en ook de niet-meer-zo-jongeren). Maar wat als je in het buitenland medische zorg nodig hebt? Dekt de basisverzekering dan alle kosten?

Om met het goede nieuws te beginnen: wie een paar maanden in het buitenland gaat reizen, blijft in de meeste gevallen gewoon verzekerd op de Nederlandse basisverzekering. Daarmee ben je wereldwijd verzekerd voor noodzakelijke en onvoorziene zorg. Bijvoorbeeld als je tijdens een bergwandeling je enkel breekt en naar het ziekenhuis moet.

 

Basisverzekering dekt niet alles

Goed geregeld, zou je denken. Maar toch is het opletten geblazen als je van plan bent om lange tijd de wereld rond te reizen. Moet je in het buitenland behandeld worden, dan krijg je op de basisverzekering nooit méér vergoed dan wat die behandeling in Nederland zou kosten.Dat kan vooral vervelend uitpakken in landen waar de medische zorg (heel!) duur is. In landen als de Verenigde Staten kan de rekening razendsnel oplopen als je een tijdje in het ziekenhuis ligt.

Bovendien vallen niet álle kosten in het buitenland onder de basisverzekering. Stel dat je terug naar huis moet omdat je ter plekke niet behandeld kan worden. De basisverzekering betaalt die kosten niet. Dat geldt ook voor vervoer terug naar Nederland van het stoffelijk overschot na overlijden. Daarom is een reisverzekering zo belangrijk.

Backpackers gaan voor avontuur en denken meestal niet direct aan verzekeren. Begrijpelijk ook. Maar toch: bij een goede voorbereiding hoort een goede verzekering. Een aanvulling op de basisverzekering of een reisverzekering met medische dekking bieden niet altijd uitkomst. Bij aanvullende zorgverzekeringen is de dekking doorgaans beperkt tot twee keer het Nederlandse tarief. In dure landen is dat niet genoeg en zal je moeten bijbetalen. Reguliere reisverzekeringen gelden doorgaans voor twee to zes maanden aaneengesloten verblijf in het buitenland. Blijf je langer weg, dan ben je met zo’n gewone reisverzekering niet meer verzekerd.

 

Baantje in het buitenland

Extra opletten wordt het wanneer je in het buitenland een tijdelijk baantje neemt. Wie langer dan drie maanden betaald werkt in het buitenland, verliest het recht op de basisverzekering. Een backpacker die in Australië een tijdje in de kroeg werkt, kan dus zomaar onverzekerd zijn. Gelukkig zijn er wel alternatieven, met een tijdelijke dekking voor ziektekosten in het buitenland. Je kiest dan zelf hoe uitgebreid je je wilt verzekeren en komt niet in de problemen als je langere tijd in het buitenland verblijft. Ook kun je aanvullende verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld een reis- of annuleringsverzekering.

Reis je écht lang de wereld rond en ben je van plan meer dan een jaar weg te blijven? Dan behoud je de basisverzekering alleen als je verblijf in het buitenland niet ‘duurzaam’ is. In de praktijk is niet altijd even duidelijk hoe dat wordt bepaald. Wij raden aan altijd te bellen met de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die hierover gaat.