De schoorsteen rookt weer.

Afgelopen jaar zijn we verwend met een lange, droge zomer. Er waren natuurlijk ook partijen, zoals de agrarische sector, die niet blij waren met het uitblijven van regen. Maar het overgrote deel van de Nederlandse bevolking heeft met volle teugen genoten van het mooie weer.

Nu is het dan toch echt winter. De eerste koude dagen hebben zich al aangediend. Voor verschillende meteorologen staat het al vast: Het is nu echt winter. De schaatsen worden al van zolder gehaald en in Friesland fantaseert menigeen al stiekem over een Elfstedentocht. Of die voorspellingen uit gaan komen valt nog te bezien, maar in ieder geval sluit het ‘feit of fabel’ item van deze nieuwsbrief aan op dit onderwerp. Leidt een koude winter tot meer woningbranden?

Uit onderzoek blijkt dat er tijdens de meeste koudere winters ook meer schoorsteenbranden zijn geweest in Nederland. Waarschijnlijk spelen meer factoren een rol, maar er lijkt wel degelijk een verband te bestaan tussen de gemiddelde temperatuur tijdens de winter en de kans op een schoorsteenbrand.

Schoorsteenbranden komen met name voor bij huizen waarbij er vaste materialen gestookt worden in een houtkachel, een allesbrander of een open haard.  Bij deze vorm van stoken vormt zich een aanslag in het rookkanaal. Als deze aanslag de kans krijgt om zich op te hopen, kan hierdoor brand ontstaan. Het ophopen van aanslag gebeurt naarmate er meer gestookt wordt. Als het hout wat gestookt wordt vuil of vochtig is, wordt dit effect versterkt. De schoorsteenbranden komen vaak voor aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar, dus na een periode van (langdurig) stoken. Behalve schoorsteenbrand kan er door het stoken van vaste materialen ook brand ontstaan doordat er brandend materiaal uit de schoorsteen op een (rieten) dak terecht komt, of doordat er vonken uit de open haard op het tapijt terecht komen.

 

Brandpreventietips

Heb je een open haard of een kachel waarin met vaste materialen wordt gestookt? Volg dan deze tips op:

- Stook uitsluitend droog en schoon hout;

- Houd het rookkanaal schoon door regelmatig de schoorsteen te laten vegen;

- Wanneer er sprake is van langdurig stoken tijdens een koude winter, probeer dit dan tussendoor een keer extra te doen;

- Gebruik een vonkenvanger op de schoorsteen;

- Zorg voor een scherm voor de open haard zodat vonken niet de kamer in kunnen schieten;

- Plaats een brandblusser in het huis op een goed bereikbare plaats.

 

Heb je al deze zaken op orde? Laat dan de kou maar komen!