Verhuur van onroerend goed

​Het komt vaak voor, particuliere huiseigenaren die hun huis verhuren. Zelf of bijvoorbeeld via een boekingssite of een bemiddelingsbureau. Maar wat als je niet aan je verzekeraar hebt doorgegeven dat er sprake is van verhuur en er ontstaat schade?

 

Zakelijke verhuur niet verzekerd

Veel verzekeraars hanteren de maatstaf dat ‘zakelijke verhuur’ niet is meeverzekerd op de woonhuis- en inboedelverzekering. De definitie van deze term verschilt per verzekeraar. Er zijn ook verzekeraars die de mogelijkheid bieden om (tijdelijke) verhuur wel mee te verzekeren.

 

Risicowijziging / risicoverzwaring

In geval van schade is het is belangrijk om te weten of het verhuren van het woonhuis heeft geleid tot ‘risicoverzwaring’. En op basis van de polisvoorwaarden heb je de plicht om wijzigingen in het risico te melden bij de verzekeraar. De verzekeraar heeft dan de gelegenheid om het risico opnieuw te beoordelen en de premie en voorwaarden te herzien.

Wanneer je verzuimt om een risicowijziging te melden, kan dit dus gevolgen hebben bij schade. In het ergste geval wordt er niets uitgekeerd.

 

Verhuur van de gehele woning

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin een woning verhuurd wordt. Meestal wordt een woning in zijn geheel verhuurd, bijvoorbeeld als belegging of wanneer de oude woning al langere tijd te koop staat. Verhuur wordt door verzekeraars als een verhoogd risico gezien. Je woont immers niet zelf in de woning.

 

AirBNB

Verschillende verzekeraars bieden tegenwoordig een mogelijkheid voor dekking als de woning permanent of tijdelijk (bijvoorbeeld via een boekingssite of via AirBNB) verhuurd wordt. Tijdens de periode dat de woning verhuurd wordt, gelden er soms andere voorwaarden. In de polisvoorwaarden staat dan vermeld onder welke voorwaarden er dekking is. Bijvoorbeeld dat er een huurovereenkomst moet zijn en dat de woning maximaal een bepaalde periode per jaar verhuurd mag worden.

 

Kamerverhuur

Een ander verhaal wordt het wanneer het woonhuis wordt verhuurd aan meerdere studenten of seizoenarbeiders (kamerverhuur). Bij kamerverhuur is er zonder twijfel sprake van risicoverzwaring. Veel verzekeraars willen kamerverhuur niet verzekeren. En als je dit soort verhuur niet door hebt gegeven zal de verzekeraar een schade bijna altijd met succes kunnen afwijzen.

 

Conclusie

Om vervelende verrassingen te voorkomen dien je verhuur van een woonhuis dus altijd te melden aan de verzekeraar. Geen enkele verzekeraar wil bij schade geconfronteerd worden met een onverwachte situatie. Door dit niet door te geven, loop je het risico dat er bij schade discussie met de verzekeraar ontstaat en dat een schade mogelijk niet of slechts gedeeltelijk wordt uitbetaald. Het is dan ook altijd raadzaam om een wijziging van het risico aan ons door te geven.

Mocht je meer willen weten over verzekeringen bij verhuur dan kan je contact met ons opnemen.