Rentemiddeling

Hoe werkt het?

Als u de hypotheekrente voor een langere tijd vast hebt gezet dan kan het soms zeer kostbaar zijn om het rentecontract open te breken om zo gebruik te kunnen maken van de huidige, vaak lagere hypotheekrente.
Rentemiddeling is dan wellicht een mogelijkheid om toch gedeeltelijk gebruik te kunnen maken van een lagere rente zonder dat direct uit eigen middelen de boeterente voldaan moet worden.

Een andere mogelijkheid is (intern)oversluiten, maar daar zijn vaak hoge directe kosten mee gemoeid.

Hoe werkt rentemiddeling?

Het huidige rentetarief wordt gemiddeld met de nieuwe marktrente tegen de gewenste rentevaste periode. De hypotheekrente wordt weer voor een langere tijd vast gezet en in het nieuwe rentetarief wordt door de geldverstrekkers rekening gehouden met een opslag voor de boeterente die de geldverstrekker mis is gelopen door het vroegtijdig beëindigen van het huidige rentecontract.

Iedere geldverstrekker hanteert haar eigen regels en rekenmethode om de opslagen en middelingsrente te berekenen.

In de nieuwe rente zit dus ook een boeterente verwerkt. U betaalt de boeterente dus zelf, alleen hoeft u dit niet direct uit eigen middelen te voldoen, maar is dat verwerkt in de nieuwe rentevaste periode.

Let er wel op dat in sommige gevallen een lagere rente geen netto voordeel oplevert. Bij voorbeeld bij een (bank) spaarhypotheek zal een verlaging van de hypotheekrente zorgen voor een verhoging van de inleg / premie voor de (bank) spaarhypotheek.

Of rentemiddeling rendabel is gebleken is op voorhand nooit te bepalen, maar zal altijd in de toekomst blijken. Dit zal afhankelijk zijn van het rentetarief dat aangeboden zal worden op het moment dat uw oude rentevaste periode zou eindigen.

Naast de boeterente die verwerkt wordt in de hypotheekrente dient u ook rekening te houden met administratiekosten van de geldverstrekker en de advies / bemiddelingskosten. Relaties van ons kantoor kunnen tegen een gereduceerd tarief bij ons terecht om de mogelijkheden in kaart te brengen en indien wenselijk een middelingsofferte aan te vragen.

Welke geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan?
Ondanks de druk vanuit de overheid en de media is het nog bij een zeer beperkt aantal geldverstrekkers mogelijk om de hypotheekrente te middelen. Het aanbieden van rentemiddeling is overigens geen verplichting voor de geldverstrekkers, maar de Minister van Financiën heeft wel verzocht om hier een proactieve houding aan te nemen ten aanzien van het aanbieden van rentemiddeling.
Op dit moment is het mogelijk om bij de volgende partijen de rente te middelen:

  • Centraal Beheer
  • ING
  • OBVION ( uitsluitend de reguliere hypotheken en dus niet de Basis en Compact hypotheek van de OBVION )
  • Regiobank
  • SNS
  • Westland Utrecht
  • Woonfonds

Er zijn echter meerdere geldverstrekkers voornemens om medio 2016 rentemiddeling te gaan aanbieden en wellicht zullen er meerdere volgen. De volgende geldverstrekkers hebben aangegeven om rentemiddeling aan te bieden in 2016, te noemen: ABN AMRO, Rabobank, Nationale Nederlanden en Aegon. Wanneer dit exact zal plaatsvinden en onder welke voorwaarden dit zal gebeuren is nog niet duidelijk, maar de geldverstrekkers zullen hun klanten hier middels van een persbericht of per brief over informeren.

Indien rentemiddeling interessant voor u lijkt, dan kunt u contact met ons opnemen zodat wij de mogelijkheden met u door kunnen nemen.