Op jezelf wonen

De opleidingen zijn weer begonnen en elke student is hard bezig met de studie. Wellicht ben je dit schooljaar op kamers gegaan of ben je al compleet ingeburgerd in het studentenleven. Je vleugels uitslaan en buiten de deur gaan wonen. Vele jongeren verlaten hun ouderlijk huis en daar komt veel bij kijken. Een verzekering is vaak ook niet het eerste wat in je gedachte opkomt.

Toch is het belangrijk om je huidige verzekeringen na te kijken. Moet je alles aanpassen of kunnen bepaalde verzekeringen blijven doorlopen?

 

Inboedelverzekering

De eerste verzekering die vaak te binnenschiet is de inboedelverzekering. Als je bent gaan wonen op een nieuw risicoadres dan dient jouw inboedel ook opnieuw te worden verzekerd. De inboedelverzekering die jouw ouders hebben biedt namelijk geen dekking als er wat bij jou op kamers gebeurt. Studenten hebben vaak een beperkte inboedel maar veelal zit daar toch minimaal een tv, laptop en/of tablet bij. 

Het is dan van belang of er sprake is van een zelfstandige woonruimte of een kamer in een woning met losse kamerverhuur. Wanneer een kamer geen eigen voordeur heeft en de faciliteiten als een badkamer of keuken worden gedeeld, komt er een (binnen)braakclausule op de polis. Bij schade door inbraak/diefstal is er dan alleen dekking wanneer er zichtbare sporen van braak zijn aan de eigen ruimte van de huurder.

 

Aansprakelijkheidsverzekering

Daarnaast is het is altijd verstandig een goede aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ben je een voltijd student jonger dan 27 jaar dan kan je in de meeste gevallen verzekerd worden op de polis van jouw ouders.

Stop je met de studie of ben je een deeltijd student dan dien je een eigen aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Dit is ook het geval wanneer je bijvoorbeeld gaat trouwen en zelfstandig blijft wonen.

 

Rechtsbijstandsverzekering

Ditzelfde geldt voor de rechtsbijstandsverzekering. Een voltijd student t/m 27 jaar kan worden meeverzekerd op de polis van de ouders.

 

Zorgverzekering

De zorgverzekering is aan leeftijd gebonden. Tot 18 jaar oud zijn jongeren meeverzekerd op de verzekering van hun ouders. Vanaf hun 18e jaar moeten jongeren hun eigen zorgverzekering afsluiten.

 

Reisverzekering

Veel studenten kiezen er voor om tijdens de studie op reis te gaan. De dekking op de reisverzekering van het gezin geldt doorgaans ook voor uitwonende studerende jongeren tot 27 jaar. Ga je voor studie/stage naar het buitenland?  Dan kan het verstandig zijn om daar een speciale verzekering te sluiten omdat de basisreisverzekering dat doorgaans niet dekt.

Met de studentenvereniging op wintersport of een roadtrip door Amerika: welke student droomt daar niet van? Let er dan op dat de reisverzekering al deze activiteiten dekt. Voor wintersport en wereldwijde dekking zijn vaak aanpassingen  vereist.

Het blijft steeds het onderzoeken waard om te kijken wat de verzekeringen voor de ouders bieden met betrekking tot de uitwonende student. Het is immers zonde om dubbel verzekerd te zijn. Kijk daarbij ook altijd wat er met de verzekering gebeurt als je met de studie stopt maar wel zelfstandig blijft wonen.