Is uw inboedelverzekering nog wel up-to-date?
Het weer van de afgelopen weken heeft Nederland weer eens wakker geschud. Het risico op waterschade is groter dan vroeger. Bovendien staat de vakantie weer voor de deur en daarmee ook het inbrekersgilde.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee u schade aan of verlies van uw inboedel kunt afdekken. Hierbij kunt u denken aan schade als gevolg van brand, diefstal, vandalisme of waterschade. Met de term inboedel worden alle roerende zaken die tot het huishouden behoren bedoeld. Dit zijn dus de spullen die niet vastzitten aan het huis, zoals meubels en de televisie, maar ook uw kleding. Eigenlijk is de inboedel alles wat u bij een eventuele verhuizing mee kunt nemen. Zo hoort de keuken niet tot de inboedel van het huis, maar al het keukengerei wel.
Ongemerkt verzamelt u heel wat spullen bij elkaar die samen snel een klein kapitaal waard zijn. Al die bezittingen verzekert u met een inboedelverzekering tegen diefstal of schade. Maar let op: meestal zijn uw bezittingen alleen binnenshuis verzekerd. Gaat u met uw digitale camera de stad in, dan krijgt u die bij diefstal niet vergoed.
De verzekerde som
Een inboedelverzekering biedt meestal tot een bepaald bedrag dekking, de verzekerde som. U bent voldoende verzekerd als de waarde van de totale inboedel overeenkomt met het verzekerde bedrag van de polis. Is dat niet het geval dan kunt u bij schade te maken krijgen met onderverzekering: de schade wordt vergoed naar rato van het verzekerd bedrag en het meerdere komt voor uw rekening.
Het is dus belangrijk regelmatig te kijken of de verzekerde som nog wel klopt en eventuele wijzigingen aan ons door te geven.
De waarde van uw inboedel kunt u op twee manieren vaststellen:
1. Inventarislijst: met een inventarislijst stelt u exact vast wat uw inboedel waard is. U maakt een rondje door het huis en noteert van ieder voorwerp de nieuwwaarde. Zorg wel dat u de nieuwwaarde van de spullen zo precies mogelijk inschat! Als u de waarde te hoog inschat betaalt u teveel premie, maar als u de waarde te laag inschat bent u onderverzekerd en krijgt u bij schade dus niet alles vergoed;
2. Inboedelwaardemeter: de inboedelwaardemeter is een soort puntensysteem waarmee u de gemiddelde waarde van uw bezittingen kunt vaststellen. U vult gegevens in zoals het jaarinkomen, de WOZ-waarde van de woning en de gezinssamenstelling. Op basis daarvan wordt de gemiddelde waarde berekend. Voordeel is dat de meeste verzekeraars garantie tegen onderverzekering geven wanneer u de waardemeter volledig hebt ingevuld. Deze garantie geldt maximaal vijf jaar, daarna moet de waardemeter opnieuw ingevuld worden. Dat moet ook bij grote wijzigingen (zoals een verhuizing).
Het is niet iets waar u direct aan zult denken, maar het is dus wel van groot belang om periodiek de verzekerde som van uw inboedelverzekering te controleren. Ongemerkt verandert er in de loop van de tijd toch het een en ander. Neem daarom altijd contact met ons op bij een wijziging in uw persoonlijke situatie (zoals een verhuizing, samenwonen, de geboorte van een kind en dergelijke).
Computers, sieraden en andere bijzondere bezittingen
Waardevolle spullen zoals computers, sieraden, antiek, kunst en audiovisuele apparatuur zijn maar beperkt gedekt op uw inboedelverzekering. Hiervoor gelden maximale bedragen die eventueel verhoogd kunnen worden. Voor kunstliefhebbers en verzamelaars kan het raadzaam zijn collecties te laten taxeren. Maak in ieder geval foto’s van bijzondere bezittingen en bewaar die “in the cloud”!
Wanneer u moeite heeft met het zelf bepalen van de verzekerde waarde kunt u ons altijd bellen.
Beperken en voorkomen van schade
Bedenk ook eens hoe u mogelijke schade kunt beperken of zelfs voorkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld voorbereidingen treffen voor aankomend slecht weer, door regelmatig de dakgoot schoon te maken en drempels rondom uw huis mogelijk op te hogen. Of wanneer u op vakantie gaat familie, buren of kennissen te vragen met enige regelmaat uw huis te controleren. Denk ook aan het gebruik van lichttimers, waarmee de lampen in uw huis ’s avonds automatisch aan gaan. Van buiten gezien is het dan net of het huis bewoond wordt.
Vaak biedt een inboedelverzekering ook dekking voor het vallen of stoten van spullen, zoals een tablet of mobiele telefoon. Helaas komen dit soort schades zo vaak voor dat steeds meer verzekeraars hier paal en perk aan stellen door bijvoorbeeld een eigen risico in mindering te brengen op een mogelijke uitkering. Gebeurt het vaker, dan is uitsluiting van dergelijke schade zelfs een mogelijkheid. Ga dus voorzichtig met uw spullen om!
Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt. Wij zijn u vanzelfsprekend graag van dienst!