Bestuursaansprakelijkheid

Bent u bestuurslid? Bescherm uw vermogen!

Veel mensen hebben naast hun werk nog verschillende nevenactiviteiten. Een veel voorbijkomende functie is een actieve rol als bestuurslid, bijvoorbeeld bij een vereniging of vrijwilligersorganisatie. Maar welke verantwoordelijkheden en eventuele consequenties zitten er eigenlijk vast aan een bestuursfunctie?

U zit bijvoorbeeld in het bestuur van de plaatselijke voetbalvereniging. Het clubhuis is in der loop der jaren in verval geraakt. U besluit als bestuurslid dat het clubhuis nodig moet worden opgeknapt en huurt daarom een  aannemer in.  Het clubhuis wordt weken daarop verbouwd. Na een paar weken staat het clubhuis er weer representatief bij. Achteraf blijkt alleen dat de verbouwingskosten hoger zijn uitgevallen dan begroot. De sportvereniging heeft op dit moment te weinig financiële middelen om de aannemer te kunnen betalen. De aannemer stelt het bestuur aansprakelijk, maar nu blijkt dat er ook aanspraak op uw privévermogen wordt gemaakt.

Niet alleen bij grote organisaties kan een bestuurslid aansprakelijk worden gehouden voor eventuele fouten die er zijn gemaakt. Bestuursaansprakelijkheid komt ook voor bij verenigingen of vrijwilligersorganisaties. Mocht u een actief bestuurslid zijn, dan moet u zich er goed van bewust zijn welke verantwoordelijkheden deze functie met zich meebrengt.

Was bijvoorbeeld de aannemer in het bovengenoemde verhaal failliet gegaan, dan kon u door uw andere bestuursleden aansprakelijk worden gesteld. Dit heet interne bestuursaansprakelijkheid. Men kan u verwijten dat u bijvoorbeeld geen gedegen vooronderzoek heeft gedaan naar de kredietwaardigheid van het bedrijf. Een bestuurslid kan dan aansprakelijk worden gehouden voor het niet behoorlijk vervullen van zijn/haar taken. In dit geval maakt een bestuurslid zelf verwijtbare fouten, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de organisatie.

Belangrijk om te weten is dat binnen een bestuur elk bestuurslid aansprakelijk kan worden gehouden. Het bestuur wordt gezien als één geheel.  Zelfs wanneer u uw taken naar behoren heeft uitgevoerd. Dit valt onder het recht van “redelijkheid en billijkheid”,  om de gedeputeerde in hun recht te kunnen laten staan. De benadeelde derde heeft er namelijk niets mee te maken. Ook een medewerker die niet in het bestuur zelf zit, maar toch beslissingen maakt namens het bestuur kan alsnog verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele toegebrachte schade. Dit wordt externe bestuursaansprakelijkheid genoemd.

In de huidige tijd neemt het claimgedrag toe. Steeds vaker wordt er schade verhaald op het privévermogen van de bestuurder. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij de risico’s van een bestuurdersfunctie.

Met een bestuursaansprakelijkheidsverzekering kunt u voorkomen dat uw privévermogen wordt aangesproken, mocht zo’n situatie zich voordoen.

 

Wij, van Hoetmer Advies, geven u graag meer informatie en advies voor het afsluiten van een bestuursaansprakelijkheidsverzekering voor uw vereniging.