Annuleringsverzekering bij een negatief reisadvies
De zomer is in zicht en u bent al druk bezig met het maken van vakantieplannen. De bestemming is gekozen en het hotel is uitgezocht. Even later is alles geboekt en u bent klaar voor de vakantie. u hebt besloten om dit jaar lekker te gaan vliegen. ’s Avonds op het journaal ziet u echter dat er een negatief reisadvies geldt voor uw vakantiebestemming. Er spoken gelijk allemaal vragen door uw hoofd:
- Hoe kan dit gebeuren ?
- Waar moeten we nu naar toe ?
- En krijg ik mijn geld nog wel terug ?
Allereerst zullen we uitleg geven wat onder een negatief reisadvies valt. Dit advies wordt gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken en is van kracht wanneer er sprake is van een dreigende ramp. U kunt hierbij denken aan een natuurramp, oorlog of zware criminaliteit.
Bij een negatief reisadvies kunt u niet kosteloos annuleren en zal de annuleringsverzekering geen vergoeding uitkeren. Een negatief reisadvies van het ministerie van de Buitenlandse Zaken is niet bindend en daarom geen geldige reden. De beslissing of u wel of niet gaat ligt namelijk bij uzelf.
Bent u al op reis en krijgt u onverwacht te maken met calamiteiten dan kunt u een beroep doen op het Calamiteitenfonds. U dient dan wel voordat u op reis gaat te hebben aangegeven dat u gebruik wilt maken van dit fonds. De desbetreffende reisorganisatie dient aangesloten te zijn bij het Calamiteitenfonds. Mocht vanwege problemen uw reisprogramma wijzigen, dan wordt de prijs voor deze wijziging betaald en krijgt u een vergoeding voor het aantal dagen dat uw vakantie verkort is.
Daarnaast is het mogelijk om vanaf 30 dagen voor vertrek uw reis gratis te annuleren als de bestemming valt in een gebied waar onrust dreigt en de stichting voor dit gebied een dekkingsbeperking heeft ingesteld.
Controleer of u een annuleringsverzekering hebt en houdt de situatie rondom uw vakantiebestemming in de gaten.